Kærlighedsafhængighed

Når en person elsker sin partner på en sådan intens og tvangsmæssig måde, at det skader begge parter -kaldes det en afhængighedsrelation.

Kærlighedsafhængighed (Love addiction) bunder som regel i mentale/psykiske og følelsesmæssige faktorer der går oftest langt tilbage til opvæksten, og som skaber et mønster hvor den afhængige flygter i den stærke spændingsrus som forelskelsen jo skaber.

Personer der er ramt af kærlighedsafhængighed, bruger oftest store mængder energi og fokus på romantiske dagdrømme, kontrol af deres partner og frygt for at miste deres parforhold/partner. Det gør de uanset om de er i et forhold, på udkig efter en ny partner, eller forsøger at undgå et nyt et forhold. Ofte er deres parforhold ret korte og intense, og meget romantiske, eller opslugende, mens de varer. Hvis de er i et længere varende parforhold, vil deres relation være med intense op og nedture -enten har det det super godt sammen, eller også har de det super elendigt sammen.

Det sker også at kærlighedsafhængige vælger helt at trække sig ud af romantiske eller seksuelle forhold for at undgå at opleve at blive såret, og for at undgå endnu en nedtur (tømmermænd/depression).

Mange kærlighedsafhængige føler at de næppe eksisterer hvis ikke de er i et forhold. De tror ofte at den “rigtige” kæreste vil kunne opfylde deres behov/udfylde det følelsesmæssig hul, de føler indvendigt. Det kan deres partnere selvfølgelig ikke, hvilket kan opleves meget frustrerende for den kærlighedsafhængige. Oftest vil partneren mærke presset og trække sig. Ulykkelig og desperat forsøger den kærlighedsafhængige nu at kontrollere og styre sin kæreste, men ender som regel med at skubbe ham eller hende længere og længere væk følelsesmæssigt. Den kærlighedsafhængige bryder mere og mere egne grænser og mister også respekten for partnerens grænse. I processen glemmer den kærlighedsafhængige at tage vare på sine egne behov, og fokuserer nu kun på partneren. Uanset hvor dårligt vedkommende bliver behandlet, eller hvad partneren byder den afhængige, vil den kærlighedsafhængige ikke være i stand til at forlade partneren.

Årsagerne til kærlighedsafhængighed er at finde i opvækstens relationelle traumer. Personer der lider af lavt selvværd, eller har lidt omsorgssvigt/vanrøgt i barndommen, kan ende med konstant at søge bekræftelse hos andre. Oftest er det personer der er voksede op i en familie med misbrugsproblemer eller andre dysfunktioner.

Mange love addicts / kærlighedsafhængige bliver fangede af rusen i forelskelsen, og de søger den igen og igen -men oplever at glæden eller lykken er ikke vedvarende.

Det, at være ramt af kærlighedsafhængighed, kan føre til alvorlige konsekvenser. Kærlighedsafhængighed er med til at ødelægge parforhold og andre personlige forhold. Den kan endda have alvorlige karrieremæssige konsekvenser og medfører økonomiske problemer. Der er også andre mentale og følelsesmæssige konsekvenser som lavt selvværd, depression og disse kan ende med selvskadende adfærd og selvmordstanker.

For at kom ud af sin ødelæggende adfærd har vedkommende brug for båd individuel terapi, og parterapi, for at bearbejde de underliggende traumer og de følelsesmæssige og relationelle konsekvenser.

Er du f.eks. partner til en misbrugende, og har været i denne relation i flere år, kan du muligvis være blevet ramt af kærlighedsafhængighed. Det kan du få hjælp til.

Kontakt Misbrugsskolen på 5252 6262 eller book en session, hvor du kan høre hvordan Babar kan hjælpe i netop den situation, du befinder dig i.

500px

Få hjælp af en professionel misbrugsbehandler

Hos MisbrugsSkolen bliver du mødt af professionelle misbrugsbehandlere, der møder dig og dine pårørende i øjenhøjde og med stor empati.

Din primære behandlingsansvarlige bliver Babar Siddiqi, som er uddannet i at arbejde med mennesker, misbrugere, familier og oprørende.

Babar har over 20 års erfaring med bl.a. pornoafhængighed, og har hjulpet hundredvis af misbrugere tilbage til et normalt liv.

Han står også klar til at hjælpe dig.

Kontakt MisbrugsSkolen