Hvad er digitalt utroskab?

Digitalt utroskab er en skjult og hemmelig kontakt med andre, som foregår via apps eller sociale netværk. Med Internettet er der således dukket en ny form for utroskab op.

Partnere kan i dag være hinanden utro uden at forlade hjemmet.

Denne kendsgerning kan være med til at retfærdiggøre affæren for den utro part, da der ikke er fysisk kontakt involveret. Det betyder dog ikke, at digitalt utroskab er bedre end utroskab. Der er tale om de samme informative formål og følelsesmæssige illoyalitet, tillidsbrud og bedrag.

Digitalt utroskab handler altså om at overskride partnerens grænse og bryde den tillid, der ellers binder parforholdet sammen. Sexafhængighed og pornoafhængighed kan derfor også defineres som en slags digital utroskab, såfremt partneren ikke ved noget om det.

Tegn på digitalt utroskab

Digitalt utroskab finder sted i smug, og i dag har alle en smartphone i lommen. Den kan bruges til at kommunikere med folk fra hele verden, og det er derfor nemmere end nogensinde før at stifte nye relationer.

Du bør derfor være opmærksom på, om din partner har ændrede mobilvaner og tjekker sin telefon for nye push meddelelser, når du ikke kigger.

Typisk vil digitalt utroskab foregår gennem samtaler af seksuel eller følelsesmæssig karakter. Måske starter det som en uskyldig samtale på en lovlig måde, der senere bliver mere flirtende og måske endda leder til udveksling af intime billeder.

Det væsentlige er, at digitalt utroskab foregår bag partnerens ryg, når den utro part bevidst vender skærmen væk og har slået push meddelelser fra.

I onlineverdenen er mulighederne uendelige. Det kan måske synes uskyldigt at have en flirt kørende på Facebook, Instagram eller et andet socialt medie. Men virtuelt flirteri er forræderi, da hensigten tæller lige så meget som handlingerne i sig selv.

Digitalt utroskab finder sted uden partnerens vished, og det vil krænke ethvert forhold, hvis han eller hun finder ud af det.

utroskab

Hvorfor opstår digitalt utroskab?

Det kan være svært ikke at lade sig forføre i en verden fyldt med likes og kommentarer. Hvis den ene part i et parforhold længes efter intimitet eller frihed, kan det starte en reaktion. Her er internettet og sociale medier i særdeleshed en nem løsning.

I starten kan det virke uskyldigt at skrive med en anden person. Men hvis samtalen bliver mere og mere intim og måske endda får seksuel eller følelsesmæssig karakter, er det et problem. Der vil således være tale om digital utroskab.

I virkeligheden er det som regel et tegn på længsel efter nye oplevelser for de fleste, som er deres partner utro over nettet. Nogle indleder en tilsyneladende uskyldig romance med en person, som de ikke har mødt eller har intentioner om at møde i virkeligheden.

Det kan være for at gøre tilværelsen mere spændende eller for at forbedre selvværdet. Andre vil vide, om de stadig har potentiale på datingmarkedet og søger derfor mod datingtjenester.

Det er nemt at tilmelde sig en digital datingtjeneste, og du kan hurtigt finde en gruppe af mennesker, som deler dine interesser eller leder efter en partner.

Dating er langt hurtigere og mere uforpligtende end tidligere. Du kan surfe anonymt på nettet, og du kan få kontakt til andre mennesker med ét enkelt klik – og det kan være fristende for nogle.

Hyperseksualitet, kærlighedsafhængighed og endda narcissisme kan være årsager til digital utroskab. Her kan den verden, som en telefon med internetforbindelse giver adgang til, være for fristende. Er det tilfældet, er det vigtigt at tage hånd omkring den bagvedliggende årsag til utroskaben.

Test om du er kærlighedsafhængig

Sådan spotter du digitalt utroskab

Har du mistanke om, at din partner har en onlineaffære og interessere sig for andre virtuelt? Så er det værd at være opmærksom på, at der faktisk ikke er en lovlig måde, hvorpå du kan snage i kærestens telefon.

Der er dog en række andre måder, du på lovlig vis kan spotte digital utroskab på, hvis du har en mistanke om, at din partner har en affære.

Du bør lægge mærke til, om din partner har ændrede mobilvaner. Prøver han eller hun at skjule modtagelse og slå push meddelelser fra, kan du begynde at lade advarselslamperne blinke.

Det kan være et tegn på, at din partner forsøger at skjule sine beskeder i sådan en situation. Du kan forsøge at sende en besked til din partner, hvis du vil undersøge, om meddelelserne er slået fra, uden at du er nødt til at snage i telefonen.

Opdager du, at din partner har ændrede mobilvaner, er det en god idé at du spørg direkte, om vedkommende skjuler noget. Får du oprigtige og konkrete forklaringer på dine spørgsmål, som giver mening, kan mistanken hurtigt forsvinde.

Finder du ud af, at der rent faktisk foregår noget, handler det om at få taget hul på bylden, så I kan konfrontere det i fællesskab.

digitalt utroskab

Hvordan tilgiver man digitalt utroskab?

Digital utroskab er lige så svært at tilgive som fysisk utroskab, da det leder tankerne hen på de samme tillidsbrud. Mekanismen bag affæren er nemlig den samme. Derfor kan det være svært at komme videre, uanset om I går fra hinanden eller vælger at blive sammen.

Ligegyldigt, hvilken vej du vælger, så går livet videre. Det er derfor vigtigt at gøre dig nogle tanker om, hvorvidt du ønsker at reparere forholdet. Der skal foreligge konkrete svar på forrådet, før I kan komme videre.

Det er voldsomt at være offer for utroskab, og det gælder i lige så høj grad, når der er tale om digitalt utroskab.

Gode råd til at komme igennem digitalt utroskab:

  • Den utro partner skal angre sine handlinger: Det er essentielt, at den utro part angrer sine handlinger, når forholdet skal genopbygges. Han eller hun skal komme med en oprigtig og troværdig undskyldning. Alle detaljerne skal på bordet, så I sammen kan bearbejde det, der er sket.
  • Utroskaben skal tales igennem: Den utro partner skal stå til rådighed for samtale. Der er behov for at tale om den usikkerhed, tvivl, sorg og frustration, som opstår i kølvandet på digitalt utroskab. Det er vigtigt, at samtalen er konstruktiv, så I i fællesskab kan finde ind til det, der har været årsag til utroskaben.
  • Tilliden skal genetableres: Digitalt utroskab kan såvel som fysisk utroskab være en lejlighed til at finde ind til kernen i problemet. Det er typisk usikkerhed, manglende selvtillid, længsel efter lidenskab eller manglende tilfredsstillelse. Parterapi hos en pålidelig specialist kan være en god mulighed for at komme videre efter digitalt utroskab.

Vælger man at give forholdet en chance til, er det essentielt, at begge parter er oprigtigt interesseret i det.

Utroskab handler typisk om, at forholdet ikke længere tilfredsstiller begge parter, fordi længsler og behov over tid er blevet tilsidesat. Man føler sig ikke set. Derfor vil det være en langvarig proces at genetablere forholdet efter digitalt utroskab.

Kontakt MisbrugsSkolen

Udgivet af:

Babar Siddiqi